Teppeinnkjøp

Teppeinnkjøp

Før man kjøper et teppe bør man ha tenkt litt grundig. Det finnes per i dag såpass mange tepper i ulike farger, i ulike fasonger og til ulik bruk. Det er ikke dumt å ta mål av gulvet der teppet skal ligge og å prøve å visualisere hvordan teppet kommer til å passe inn i de øvrige omgivelsene.

Hvis man velger et rødt teppe f.eks vil det ta over dominansen i rommet. På den annen side kan helt hvite tepper framstå som kjedelige og dessuten upraktiske. Man kan se alle flekker-og det er jo kjedelig å måtte bli en renseekspert for å klare å holde et hvitt teppe i hus. Å velge et teppe man liker godt til kjøkkenet trenger ikke være en god ide, for på kjøkkenet havner det mye forskjellig på gulvene under matlagningen. Å kjøpe ulike varianter av robuste plasttepper/ryer til å ha på kjøkkenet kan være en god ide, eller tepper som tåler noen runder med vask i maskinen.

Til barnerommet selges det mange lekne tepper; eksempelvis «hoppe paradis- teppe» er et teppe med nøyaktig etterlikning av tegningen vi lagde på asfalten med kritt da vi var barn. Det finnes biltepper til gutter, fotballtepper og andre motiver som gjenspeiler barnets interesse.

Til gangen finnes det alt fra dørmatter, et bredt utvalg av ulike løpere og litt andre type tepper enn det som er ellers i huset. Teppene bør tåle en støyt relatert til at grus og sand kommer inn med skoene.

I stua har mange ett eller to store tepper. Og disse teppene ser man mer til enn teppene i de andre rommene. Derfor kan det være lurt å være spesielt nøye rundt valget av disse teppene; at stueteppene skal være tepper man virkelig liker.

På badet er det greit å ha tepper som tåler fukt. Det selges en del små baderomstepper som er beregnet på at man skal kunne stå på dem etter å man har vært i dusjen.

Man kan få tepper til mange tusen kroner her i Norden, men de finnes i alle priskategorier også, med medvekslende kvalitet. Mange tepper her hjemme er masseprodusert, selges billig og kastes hvis de får en vanskelig flekk på seg eller en sjenerende lukt.

Dersom man ønsker seg dyre og eksklusive tepper kan det faktisk være smart å investere i håndlagde tepper når man er på utenlandsreise-så sant det er lite nok til å passe inn i bagasjen. I møtet med teppeselgeren viser det seg ofte at de ofte samarbeider direkte med teppemakerne og dermed kan spesialønsker om å flytte kanter og kappe tepper etter mål etterkommes. Hva gjelder pris på tepper i utlandet-så finnes det arabere som sier at hvis man ikke pruter, så setter man ikke pris på varen. Og i visse kulturer kan man si at dersom man ikke pruter, så blir man antakelig lurt, for varen er ikke verdt det den selges for. Det krever en viss priskompetanse hva gjelder priser på tepper i landet man handler i.

dante