Tepper på tvers av tid og grenser

Tepper på tvers av tid og grenser

Vi jordboere har bestandig frøset-spesielt på vinteren. Men man kan oppleve gulv som kalde på sommeren også. Vi har nok bestandig dekket til gulvene våre med ett eller annet for å slippe å bli kalde på føttene.

Når vet vi at mennesket kom i kontakt med det som i dag kalles tepper? Ved å se nærmere på egypisk historie kan man finne veveredskaper så langt tilbake som 1480 før kristus, men funn på en rye har man først fra en grav i Mongolia vevd ca 464 før kristus.

Hver etniske gruppe har brukt svært ulike motiver til mange forskjellige anledninger. I midt-Østen hadde man egenproduksjon i hjemmene og lagde først og fremst tepper til eget bruk. Når man skulle kjøpe varer og betale skatt; betalte man med tepper.

I India derimot var teppene eiendom kun for mogulene; altså rikets herskere. I Kina ble teppene primært sett på som dekorasjoner for rike mennesker.

Italieneren, Marco Polo, født i Venezia i 1254, den oppdagelsesreisende handelsmann, tok med seg tepper fra fjerne land til Europa. Det skulle ta ytterligere noen hundre år før England selv begynte teppeproduksjon på 1500-tallet. Marco Polo tilbrakte flere år i Mongolia og det er meget sannsynlig at han brakte med seg tepper derfra.

Det fantes en tid da tepper som vi kjenner det i dag ikke var oppfunnet. De samme behovene fantes og ble dekket på andre måter. Man brukte skinnfeller på gulvene og som tepper og dyner. Teppets opprinnelse og utvikling henger sammen med tilgangen til materialer og råvarer.

dante