Tepper og miljø

Tepper og miljø

Norsk folkehellseinstitutt:

meddeler at flere og flere firmaer benytter heldekkende tepper for å dempe støynivået i åpne kontorlandskap. Helsedirektoratet har ønsket å se nærmere på hvordan tepper kan innvirke på helsa. De som blir mest plaget med tepper og støvpartikler helt klart er astmatikere og allergikere. Det er rapportert om at tepper kan gi økt hodepine, men sammenhengene i dette er foreløpig ikke gjort godt nok rede for.

Tepper avgir lukt som for mange kan virke veldig irriterende på slimhinner. Nye tepper avgir gasser, men i mindre grad og over kortere tid enn det tepper tidligere gjorde. De samme problemene som nevnt over er også gjeldende når det gjelder veggtepper og visse pyntetekstiler.

Det er mer krevende å rengjøre tepper enn gulv uten tepper. Dessuten er god tepperengjøring en helt egen økonomisk utgift. Jevnlig prøver nye risikovurderinger å melde om redusert helserisiko ved tepper, men det blir stadig funnet mer støv i tepper enn på gulv ved tester.

En teppeprodusent med navn Desso jobber med disse problemstillingene. De har nådd til topps i miljømerkesystemet. Dessos salgssjef I Norge forteller at man kan samle alle produkter med gullsertifisering i en kolleksjon de kaller «Gold» – slik at det kan bli lettere for kundene finne fram til miljøvennlige produkter og velge disse.

dante