Norske vevde tepper

Norske vevde tepper

Ingeborg Arbo er meget kjent norsk tekstilkunstner som levde fra 1872-1958. Tydeligvis var det medaljering av designere på den tiden. Arbo stilte med et gulvteppe og et par puter som ho fikk en sølvmedalje for på en Verdensutstillingen i Paris i 1900. 14 år senere fikk ho en gullmedalje i det som den gang var Oslo, Kristiania på Jubileumsutstillingen. I 1939 jobbet Arbo på et teppe som skulle stilles ut på Verdensutstillingen i New York.Selve arbeidet tok flere måneder og motivet handlet om vikingskip over blått hav under en blå himmel og det var runer med i motivet. Teppet ble utstilt som planlagt og over 40 millioner så utstillingen.

Det er noe historisk over veving i Norge. På museer finner man vevde veggtepper som blir kalt for bildevev. De liknet på bilder med rammer som omkretset et motiv. Store veveribedrifter med mange ansatte var lenge en del av vår kultur. De vevde ulike type tekstiler-også tepper.

Norges eneste gjenlevende teppeveveri heter Leedal Teppeveveri

og holder til i Stavanger. De har eksistert siden 1949. De leverer tepper til privatpersoner, båter, bedrifter og kirkebygg. De benytter råvarene ull, lin og jute. Det er helt unikt at de fortsatt benytter seg av gamle vevstoler fra 1800-tallet. Maskinene oljes stadig vekk og spås fortsatt en god framtid av Cathrine Hærem. Når de mottar kunder, tror kundene ofte at de har havnet på et museum istedenfor hos et teppeveveri.

Det finnes et problem med teppene, og det er at kvaliteten er for god ifølge Hærem. Slitesterke tepper som kan brukes på begge sider og som ikke trenger å byttes på flere tiår. Noe må var sier ho, alt kan ikke byttes ut hele veien. Markedet ellers består av importerte tepper.

Hva gjelder trender så var vevde veggtepper var upopulært en stund, men de siste årene har de kommet tilbake. Det har også blitt populært med vevde gulvtepper og de finnes i et godt utvalg i mange ulike farger.

Nettsiden Ruugs selger håndvevde gulvtepper av 100% ull. Utseendet er rustikt, og de gir et lunt inntrykk som gjør noe med helhetsinntrykket i rommet. Dette er flatvevde tepper som kan ligge under sofaen og bordet. De skal visstnok være smussresistente.

På markedet er det også vevde tepper av 70 % ull og 30 prosent visal. Teppene kan snues og sies å holde støv unna. Dette henger sannsynligvis sammen med at ull puster; det opptar og slipper fuktighet.

dante