Hva er design?

Hva er design?

Design-et landskap som man går inn i, som ustanselig vil utfolde seg; et slags Narnia fullt av farger og konstante endringer-en stilfull tidsreise bakover og framover i tid samtidig. Design angår alle, men ikke alle bryr seg om det. Hver stol, hver seng, hver sofa, hver lampe har sitt design. Man kan faktisk ikke kjøpe et møbel uten at den har et design. Så hva er egentlig design? Ifølge wikipedia er design et internasjonalt ord som omfatter både produktets form, utseende og funksjon. I ordet ligger det også et fokus på prosessen fram til produktet er ferdigstilt. Design kan nesten kalles kunst, samtidig som det ikke er det. Det har en litt for praktisk funksjon til at det kan kalles kunst.

I Norge finnes det en egen lov fra 2003 med en egen paragraf; paragraf 2 som skildrer hvilke krav som skal oppfylles for at noe kan kalles design. Det finnes også rettigheter som for eksempel enerett. Når man har laget et produkt kan man registrere produktet hos Patentstyret. Produktet blir dermed beskyttet av rettsvern. Design er noe mange liker, men akkurat som innen kunst må man slå gjennom for at ens navn skal bli stort. Man kan navngi produktet slik at det blir et merkenavn og et godt salg er et sikkert popularitetstegn. Designprodukter flest er kjent for å være dyre og derfor kryr det sjeldent av designprodukter i et vanlig hjem der man har en gjennomsnittsinntekt. Noen privatpersoner sparer slik at de får råd til produktet de ønsker seg og kanskje kjøper de flere av samme serie. En del rike mennesker derimot, kan velte seg blant design-navn og merker. Jeg tenker på design som en pyramide. Det er veldig mange designslag med i pyramiden-nederst er det mange designere som ikke har slått gjennom med varemerkene sine. Og i toppen på pyramiden har vi de store internasjonale navnene som har kommet for å bli og som lever gjennom ulike tidsaldre.

Hordan man oppfatter design er litt som med kunst. Hørt om kunstneren som malte deler av en elefant og hang opp disse delene i en collage? På et bilde hang snabelen, på et annet hang det et bein, på et tredje et annet bein og på den fjerde halen. Man spør den som ser: hva ser du? Jeg ser en elefant sier den ene. Den andre sier: jeg ser en hale. Oppfattelse er og blir individuelt. Det du synes er fint, synes ikke jeg er fint. Det du ser er ikke det samme som det jeg ser. Stygt er pent og pent er stygt. Tolkninger og styggpene ting, men også det som av mange oppfattes som veldig pene ting er-alt kan rommes innen design.

Man kan skape design innenfor veldig mange forskjellige områder: smykker, klær, biler og møbler. Det er nettopp møbler og annet interiør med design som hører med i et rom som helhet som jeg skal trekke inn mer om i de neste artiklene.

Kunsten å få et møbel til å se ut som et smykke og å finne den rette balansen for synet.

dante