Design og farger

Design og farger

Både kunstnere og interiørdesignere tar valg av farger på alvor i deres respektive virker. Det sies nemlig at farger i stor grad påvirker humør og følelser. Hvilke farger vi omgår oss med, kan få mye å si for vårt daglige humør og fysiologiske reaksjoner. Ulike farger har ofte blitt assosiert med ulike sinns- og kroppslige tilstander: avslappethet og ro på den ene siden, økt blodtrykk og metabolisme på den andre.

Det er derfor ikke overraskende at farger er et hett tema innen interiørdesign. Det er viktig å ta hensyn til hvilke farger man skal ha i rommene man tilbringer store deler av dagen i. Derfor gjør du lurt i bli klar over hvilke farger som påvirker på hvilken måte.

Selv om fargepsykologi ikke er viden studert av vitenskapen, vet både markedsførere og designere å benytte seg av allmenn aksepterte forestillinger om farger. Enkelte fargeeffekter har universale betydninger til tross for at persepsjonen av farger kan sies å være noe subjektiv. Rød, oransje og gul er kjent som varme farger, som igjen er kjent for å vekke følelser som varme og komfort, men også aggressive følelser som sinne og fiendtlighet.

Kanskje det er derfor nissedrakter er røde, på grunn av den komfortable effekten og varmen vi forbinder med julen? Farger på den blå siden av spekteret, som blå, lilla og grønn virker ofte beroligende, men kan også vekke følelser av melankoli eller likegyldighet. Disse kalles også kalde farger.

Bruk både varme og kalde farger

Når du skal velge farger til tapet og rom for øvrig, kan det være en idé å gå for en blanding av både varme og kalde farger. De rødlige, varme fargene er strålende og koselige. Disse får små rom til å virke mindre, og store rom mer intime.

De kalde fargene, som vi på fargehjulet finner på motsatt side av de varme fargene, har som nevnt en beroligende virkning. De får også et rom til å virke større. Fordi disse fargetonene kan få et rom til å virke kaldere, passer de godt inn i et solfylt rom, og sømmer seg mindre i et rom med lite naturlig lys.

Hvilke farger skal du så ha på veggene i dine rom? Din personlige smak er selvsagt én ting, men glem ikke hvordan fargene påvirker. Fordi blått er avslappende og beroligende, er det en typisk farge å ha på soverommet. Blå farger kan også forbedre fokus og produktivitet, noe som gjør det til en ideell farge for et kontor eller en lesesal. Blå regnes også for å være en ren farge, så det passer også på bad og vaskerom.

Fordi rødlige farger øker energinivået og blodtrykk, er det ideelt å ha røde vegger i et rom hvor aktiviteter skal foregå. Rødt stimulerer appetitten, så kanskje du vil ha rød tapet i spiserommet?

dante