Utfordre trendene med tapeter og tepper

Utfordre trendene med tapeter og tepper

Både tapeter og tepper har hatt et ufortjent dårlig rykte, kanskje grunnet 70-tallets oransje blomstrete tapeter og brune vegg til vegg tepper. I perioden etter dette har fokus vært på rene, lyse vegger og gulv av parkett eller laminat. Nå begynner vi heldigvis å se en mot-reaksjon igjen, og det er mulig at både tepper og tapeter vil få sin renessanse.

Kreativ bruk av tapet

Hvis du tenker at tapeter er kjedelig, da må virkelig tenke om. Det finnes et gigantisk utvalg av tapeter også i Norge. Bare ta en titt på hva du kan finne hos for eksempel Byggmax, mulighetene er uendelige.

Det er dessuten lov å være skikkelig kreativ med tapet, har du for eksempel tenkt på å dekorere bordbrikker eller mobildeksel med tapet?

Det som er viktig å huske på er at det å sette opp tapet ikke trenger å være vanskelig. Noen blir kanskje avskrekket av tanken på tapetlim, og ser for seg lettere traumatiske opplevelser fra gamle dager med tapetlengder som klistret seg sammen og ikke kunne komme på plass på veggen. Heldigvis er det enklere i dag, og de aller fleste tapeter kan du lett få opp på veggen selv.

Å tapetsere en vegg er i utgangspunktet mye enklere enn å male. Med tapet trenger du ikke flere strøk, og det blir dessuten vanligvis mindre søl sammenlignet med maling. Tapet er også svært fleksibelt, det er ikke noe problem å tapetsere bare et område av en vegg, noe som med maling forlanger god maskering og nøyaktig malearbeid.

Hva med vegg til vegg tepper, er de på vei tilbake?

Vi vil sannsynligvis ikke se samme utbredelse av vegg til vegg tepper, som vi gjorde på 70-tallet. Det er ikke å legge skjul på at denne formen for tepper har sine ulemper, spesielt med tanke på rengjøring og støv. Spesielt allergikere har fått en litt lettere hverdag med parkett og laminat. Samtidig er tepper, både mindre flyttbare og de faste vegg til vegg teppene, noe som har sin plass også i et moderne hjem.

Et teppe kan gi et lunt og mykt uttrykk til et helt rom, og det er lov å prøve seg frem med teppe på for eksempel et soverom eller en kjellerstue. Det finnes mange spreke farger og mønster, som kan forandre et rom på noen få timer. Med materialer som er relativt lette å rengjøre, trenger det heller ikke å bli veldig problematisk med renhold i et rom med utstrakt bruk av tepper.

Den enkleste løsningen i forhold til tepper er selvfølgelig et løst teppe, de finnes i et utall forskjellige størrelser. Spesielt hvis du i dag har et helt rom med bare parkett eller laminat, kan et løst teppe gjøre en stor forskjell.

dante