Norsk møbeldesign

Norsk møbeldesign

Det er ikke sikkert du har tenkt å pynte stueveggen med norske møbeldesignere, selv om du er ekstra interessert i design. I norske hjem har det jo vært en tradisjon med å spikre opp bilder av kongen og dronninga, så hvorfor ikke? Norsk møbeldesign har lenge vært anerkjent utenlands, men hvordan er det i dag?

En moderne norsk møbeldesigner er Torbjørn Anderssen. Han er utdannet ved Bergen Kunst- og Designhøyskole. Her utmerket han seg så mye at han også senere skulle jobbe som professorat på den prestisjetunge høyskolen. Sitt virke har han fokusert på den særegne sofaen, som han gjennom sitt samarbeid kalt Norway Says, ble kjent for.

Unik formgiver

Selv mener Anderssen at hans design passer i det moderne urbane hjem. Samtidig ser vi mye av hans produkter i kontorlandskap og venterom. Hans lek med form og farge gir brukeren en følelse av intimitet i stilrene omgivelser. Han legger vekt på at man skaper seg soner i hjemmet hvor man kan være med familie, lage mat, drive med hobbyer også videre. Designet skal være til folks berikelse sier han også i intervju.

Med designet til Anderssen, som i dag jobber i selskapet Anderssen&Voll, vil man blande personlighet og tidløshet. Kunst kan gi dette preget, slik som plakater av greske skulpturer eller formfulle landskap.

Store priser

Gjennom gruppen Norway Says, som han stiftet sammen med Espen Voll og Andreas Engesvik, vant han store internasjonale priser for sitt arbeid. Designet hans kjennetegnes av sterke farger i markante figurer. Alt er strømlinjeformet, slik som den utradisjonelle stolen av formpresset kryssfiner. Her er noen priser de vant:

  • Torsten och Wanja Söderberg prisi 2007
  • Norske Industridesignere pris i 2009
  • Bruno Mathsson pris i 2005
  • Norsk Form pris i 2005

Han fikk utnevnelsen årets designer av magasinet Bo Bedre i 2004.

Syns du norske møbler er dyrt?

Det kan hende lommeboka ikke står til prisene av møbler fra norske designere. Det gir deg likevel ikke grunn til å gi opp designdrømmen. Vi har allerede gitt deg noen hint om hvor du skal finne inspirasjon, og selv skal vi fortsette å fortelle om hva som rører seg i den norske industrien av designere og utviklere.

dante